Bitechnologia - teraźniejszość i przyszłość
Słodkie napoje obniżają poziom agresji
Powszechnie uważa się, że konsumpcja glukozy może prowadzić do wysokiego poziomu cukru, powodującego impulsywne zachowanie. Jednak nowe badanie, przeprowadzone przez naukowców z University of New South Wales, sugeruje, że wysoki poziom glukozy w rzeczywistości zwiększa poziom samokontroli w sytuacjach, gdy osoby agresywne zostają sprowokowane.
"Inne badanie nie wykazało żadnego negatywnego wpływu spożywania
glukozy na nadpobudliwość. Jednak badanie przeprowadzone przez nas
sugeruje, że istnieje sporo prawdy w hipotezie dotyczącej złych
konsekwencji wysokiego poziomu cukru. Odkryliśmy wprawdzie, że jeśli
osoba agresywna zostanie sprowokowana, to glukoza zmniejsza poziom
zdenerwowania, jednak, gdy taka osoba nie jest prowokowana, glukoza
zwiększa poziom agresji. To zaskakujące odkrycie wymaga dalszych badań"
- twierdzi Tom Denson, autor badań.
"Osoby skłonne do agresywnego zachowania mają trudności w kontrolowaniu
wybuchu, gdy zostają sprowokowane. Jeśli wiesz, że spotkasz osobę,
która zwykle cię prowokuje, na przykład trudnego szefa lub byłego
małżonka, wypicie słodkiego napoju może okazać się skutecznym sposobem
na powstrzymanie wybuchu agresji, szczególnie jeśli masz skłonność do
takich zachowań" - dodaje.
Naukowcy tłumaczą, że może być to spowodowane tym, że mózg traktuje
cukier jak paliwo. Słodkie napoje mogą szybko uzupełnić rezerwy energii
mózgu i pomagają w sprawniejszym funkcjonowaniu, a więc i w utrzymaniu
samokontroli i zmniejszeniu poziomu agresji, ale tylko w kontekście
prowokacji.
Badanie zostało opublikowane w "Journal of Experimental Psychology".