Mykotoksyny w mące


Bitechnologia - teraźniejszość i przyszłość

Mykotoksyny w mące

W bydgoskich sklepach można kupić mąkę, która może być szkodliwa dla zdrowia - poinformowały Fakty TVN. Mąka ta zawiera niebezpieczne mykotoksyny, które - jak twierdzą specjaliści - mogą powodować poważne uszkodzenia nerek.

Wiadomo, że mykotoksyny znajdują się w mące od jednego producenta. Nie podano jednak - którego. Mąka została przebadana w instytucie bydgoskiego uniwersytetu. Sanepid w Bydgoszczy o całej sprawie dowiedział się z mediów. Na razie nie ma zatem decyzji o wycofaniu trującej mąki ze sklepów - podały "Fakty" TVN.

Mykotoksyny to substancje trujące wytwarzane przez niektóre gatunki toksynotwórczych grzybów (pleśni) z rodzajów: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Rhizoctonia, Claviceps i Stachybotrys. Są przyczyną ostrych przewlekłych zatruć. Często są to substancje rakotwórcze, hamują m.in. syntezę DNA oraz powodują zmiany w metabolizmie RNA.

Źródło: PAP/TVN

Następny artykuł

Poprzedni artykuł