Mandarynki zapobiegają rakowi wątroby


Bitechnologia - teraźniejszość i przyszłość

Mandarynki zapobiegają rakowi wątroby

Jedzenie mandarynek może zmniejszać ryzyko raka wątroby i innych poważnych chorób - wynika z japońskich badań. Jak wykazało przeprowadzone na 1073 osobach badanie w japońskim mieście Mikkabi, jedzenie mandarynek poprawiło wskaźniki związane z ryzykiem miażdżycy i cukrzycy typu II. Z kolei naukowcy z uniwersytetu w Kioto badali 30 pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby, którzy przez rok codziennie pili sok mandarynkowy. W tym czasie żaden z nich nie zachorował na raka.

Natomiast w kontrolnej, niepijącej soku grupie 45 osób zachorowało 8,9 procenta pacjentów. Działanie ochronne mają przede wszystkim zawarte w tych owocach karotenoidy, którym zawdzięczają swój mandarynkowy kolor. Planowana jest dalsza obserwacja pacjentów z Kioto, a także przeprowadzenie badań na większej grupie pacjentów.

Źródło: PAP

Następny artykuł

Poprzedni artykuł