Bitechnologia - teraźniejszość i przyszłość
Jedzenie sushi zmienia genom bakterii w ludzkim jelicie
Bakterie rozkładające wodorosty używane do przyrządzania sushi przekazują swoje geny bakteriom zamieszkującym ludzkie jelito, co pozwala lepiej trawić - informuje "Nature".
Zespół Jana-Hendrika Hehemanna z Universite Pierre et Marie Curie
(UPMC)w Paryżu badał czerwone glony z gromady krasnorostów (rodzaj
Porphyra). Jeden nich, z japońska zwany nori (Porphyra leucosticta)
jest używany - na surowo - do przygotowywania sushi.
Na nori żyją bakterie. Jak wykazali naukowcy, wytwarzają one nieznany
dotąd enzym - porfiranazę. Ten silnie działający enzym rozkłada
odporną, zbudowana ze specyficznych wielocukrów ścianę komórkową,
otaczająca komórki krasnorostów, co umożliwia bakteriom odżywianie.
Dr Miriam Czjzek, również z UPMC, przeszukała setki baz danych,
szukając genu kodującego porfiranazę - okazało się, że taki sam enzym
wytwarzają także bakterie jelitowe, wykryte u 5 na 13 Japończyków.
Niektóre gatunki bakterii jelitowych wytwarzały inne enzymy o podobnym
działaniu - także rozkładające ścianę komórkową glonów. Dzięki temu
jedzący sushi lepiej wykorzystuje wartości odżywcze glonów (przeciętny
Japończyk spożywa ich 14,2 grama dziennie). Badania flory jelitowej
Amerykanów nie wykazały, by ich osobiste bakterie miały gen
umożliwiający trawienie wodorostów.
Jak zauważają autorzy badań, nie każde nori wyposaży nasze jelitowe
bakterie w nowy enzym - glony muszą być świeże. Nori dostępne w
supermarketach są sterylizowane wysoką temperaturą, więc nie zawierają
żywych bakterii.