Bitechnologia - teraźniejszość i przyszłość
Borówki lekiem na marskości wątroby?
Marskość charakteryzuje się postępującym włóknieniem miąższu wątroby, co polega na zastępowaniu komórek wątroby (hepatocytów) włóknami tkanki łącznej. Zakłóca to prawidłową strukturę narządu i upośledza jego funkcje metaboliczne. Marskość może być spowodowana działaniem, toksyn (także alkoholu), zaburzeniami metabolizmu oraz infekcjami wirusowymi, w tym wirusem zapalenia wątroby typu B lub C.
Uszkodzenie wątroby z powodu marskości jest nieodwracalne, ale można je
znacznie spowolnić lub zahamować, stosując odpowiednie leczenie.
Konwencjonalne leki stosowane w tym celu mają różne działania
niepożądane. Dlatego naukowcy coraz częściej poszukują naturalnych
składników, które wywierałyby ochronny wpływ na komórki wątroby
(hepatocyty). Z dotychczasowych badań wynika np., że taki efekt może
mieć kurkumina obecna w popularnej przyprawie kuchennej - curry, a
także kawa.
Najnowsza praca naukowców z Collegium Medycznego w Guiyang wskazuje, że
teraz listę tę można wydłużyć o borówkę amerykańską (inaczej: borówkę
wysoką) znaną z wysokiej zawartości związków o działaniu
przeciwutleniającym. Jest to o tyle ważne, że wolne rodniki tlenowe -
cząsteczki silnie utleniające, a przez to uszkadzające składniki
komórek - w istotny sposób przyczyniają się do rozwoju marskości.
Eksperymenty prowadzono na 45 szczurach, które podzielono na 5 grup.
Poza grupą kontrolną, u wszystkich gryzoni eksperymentalnie wywołano
marskość wątroby, poprzez podskórne wstrzykiwanie silnie toksycznego
rozpuszczalnika (czterochlorku węgla) 2 razy w tygodniu przez 2
miesiące oraz podawanie tłustej, ubogiej w białka karmy. Jednej z
czterech grup zwierząt podano skoncentrowany sok z borówek, drugiej -
kapsułki z mieszanką ziół stosowanych w tradycyjnej medycynie
chińskiej, które już wcześniej okazały się skutecznie zapobiegać
włóknieniu wątroby, a trzeciej - sok z borówek i kapsułki z ziołami.
Czwarta grupa z wywołaną eksperymentalnie marskością nie dostawała
żadnych dodatkowych preparatów.
Okazało się, że ekstrakt z borówek równie skutecznie chronił wątrobę
zwierząt przed włóknieniem, co chińskie zioła.
U zwierząt, które go otrzymywały poziom kwasu hialuronowego, będącego
wskaźnikiem włóknienia wątroby oraz enzymu o nazwie aminotransferaza
alaninowa, której stężenie wzrasta w chorobach uszkadzających wątrobę,
był wyraźnie niższy w porównaniu ze szczurami, którym nie podawano
żadnego preparatu. Wzrastał natomiast poziom enzymu o nazwie dysmutaza
nadtlenkowa, której zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników
tlenowych.
Poza tym, w wątrobach zwierząt spożywających wyciąg z borówek, podobnie
jak u szczurów otrzymujących chińskie zioła, proces włóknienia był
znacznie mniej nasilony.
Zdaniem naukowców, wskazuje to, że borówki amerykańskie chronią
hepatocyty (komórki wątroby) przed uszkodzeniem poprzez łagodzenie
procesów zapalnych oraz hamowanie procesów utleniania tłuszczów.
Zwiększone spożycie tych owoców może być dobrym sposobem prewencji
schorzeń wątroby, podsumowują badacze.