Alfa karoten zapobiega chorobom serca i nowotworowym


Bitechnologia - teraźniejszość i przyszłość

Alfa karoten zapobiega chorobom serca i nowotworowym

Wysoki poziom alfa karotenu w surowicy krwi, według naukowców z uniwersytetu stanowego Kalifornii, zmniejsza ryzyko śmierci o ponad 33 proc. w okresie 14 lat. Wyniki ich badań omawia publikacja "Archives on Internal Medicine" oraz "Foodconsumer".

Alfa karoten należy do grupy przeciwutleniaczy (antytoksykantów) podobnych w działaniu do lepiej znanego beta karotenu i występuje w tych samych lub podobnych jarzynach, zwłaszcza marchewce, słodkich ziemniakach, brokułach i szpinaku.

Obecny jest też m. in. w dyni, soku z marchwi, gotowanej marchewce, mandarynkach, pomidorach i zielonym groszku.

Przeciwutleniacze to m. in. naturalne substancje roślinne wspierające naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka.

Beta karoten uchodzi za bardziej skuteczny od alfa karotenu środek powstrzymujący wzrost komórek rakowych w mózgu, wątrobie i na skórze. Zapobiega też chorobom sercowo-naczyniowym.

"Badania potwierdzają, iż zwiększone spożycie owoców i jarzyn zapobiega ryzyku przedwczesnej śmierci" - uważają naukowcy.

Dzięki uprzejmości: PAP - Nauka w Polsce

Następny artykuł

Poprzedni artykuł